Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaarKeuzehulp
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam

Problemen met je dashcam oplossen

Problemen met je dashcam? Gaat hij niet meer aan, neemt hij niet meer op of valt hij telkens uit? Een niet goed functionerende dashcam kan verschillende oorzaken hebben. We geven je hierbij wat tips om de oorzaak te vinden.

Mocht je dashcam na het doorlopen van dit stappenplan nog niet werken óf heb je de oorzaak gevonden en heb je onze hulp nodig bij het oplossen? Neem dan even contact op met onze klantenservice - óók als je je dashcam niet bij ons hebt gekocht - en wij helpen je graag verder.


1. Voeding controleren

Controleer of de dashcam juist is aangesloten en of de eventuele Aan/Uit schakelaar op 'On' staat. Doe dit bij voorkeur in de auto en gebruik hiervoor de origineel meegeleverde sigarettenvoeding of continue voeding. Aansluiten op de PC of met een USB-poort in de auto werkt meetal niet. Hierbij krijgt de dashcam dikwijls te weinig stroom óf de dashcam wordt gezien als media apparaat (USB stick) en is dan niet bedienbaar. Op de de sigarettenvoeding en/of dashcam gaat meestal een LED branden wanneer de voeding is aangesloten, controleer goed of deze brandt/branden.

Veel dashcams hebben twee aansluitingen voor de voeding; direct op de dashcam of via de houder. Probeer beide aansluitingen om uit te sluiten dat het aan één van deze aansluitingen ligt. Soms geeft de houder de stroom niet goed door en dient deze te worden vervangen.

2. Aansluiten op netstroom

Heeft bovenstaande niet geholpen? Sluit de dashcam dan met een USB adapter aan op het stroomnet, bijvoorbeeld die voor je mobiele telefoon. Meeste dashcams hebben een standaard Micro- of Mini USB aansluiting. Gaat hij hiermee wel aan? Het probleem ligt dan bij de voeding of de aansluiting ervan. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice voor een oplossing.

3. Fabrieksinstellingen terugzetten

Klinkt logisch, maar veel problemen worden simpelweg veroorzaakt door een verkeerde instelling. Spelen de opnames te snel af of stopt de dashcam telkens met opnemen? Grote kans dat de Time Lapse of Motion detection stand op de dashcam aan staan. Zet daarom in het menu van de dashcam of via de App de fabrieksinstellingen van de dashcam terug en kijk of de hij hierna beter functioneert.

Valt je dashcam telkens na 1 of 3 minuten uit? Meeste dashcams hebben een screensaver die standaard is ingesteld en die het scherm na 1 of 3 minuten uitschakelt om de bestuurder niet teveel te hinderen tijdens het rijden. De dashcam filmt in dit geval gewoon door en je kunt het scherm meestal weer aanzetten door op het scherm of de OK knop te drukken. De screensaver kan desgewenst worden uitgezet in het menu, het scherm blijft dan altijd aan.

4. SD kaart formatteren

Als je nog steeds problemen kan dit komen door een onjuist geformatteerde, defecte of te langzame (Micro)SD kaart. Een SD kaart moet - zeker voor het eerste gebruik - altijd geformatteerd worden om hem goed te laten werken. Formatteer de SD kaart altijd in het menu van de camera of via de App. Formatteren via de PC heeft meestal geen zin.

Formatteren via de PC heeft meestal geen zin of werkt zelfs averechts. Voor 16gb en 32gb kaarten is het niet zo'n probleem, maar 64gb kaarten of hoger worden op de PC standaard naar het exFat bestandsformaat geformatteerd. Een dashcam (en vrijwel elke andere camera) leest alléén SD kaarten met het FAT32 bestandsformaat. Het formatteren van de SD kaart op de PC kan er daarom voor zorgen dat de SD kaart helemaal niet meer bruikbaar is in de camera. Je kunt er in dat geval ook geen firmware update meer mee uitvoeren (zie stap 6).

5. SD kaart controleren

Als je dashcam nog steeds niet goed opneemt of telkens uitvalt na het opstarten kun je de dashcam eens proberen aan te zetten zónder SD kaart erin. Hij zal nu natuurlijk niet opnemen, maar als hij niet zomaar uitvalt en de eerdere problemen niet vertoont is de SD kaart waarschijnlijk tóch de oorzaak van het probleem.

Een goede SD kaart is cruciaal voor het gebruik van een dashcam. Gebruik bij voorkeur een nieuwe SD kaart van een A-merk (Samsung, Lexar, Sandisk, Transcend of Kingston). Koop je SD kaart bij een betrouwbare partij en niet op bijvoorbeeld AliExpress waar veel namaak kaarten worden aangeboden. Bekijk dit artikel voor meer uitleg over een geschikte SD kaart voor je dashcam.

6. Achter camera loskoppelen

Sommige problemen worden veroorzaakt door de achter camera (bij 2CH Dual dashcams). Koppel de achter camera los van de voorste dashcam om te kijken of de dashcam zónder achter camera beter functioneert. Als dit het geval is kan het zijn dat de achter camera of de kabel defect is, maar het kan ook zijn dat de SD kaart niet snel genoeg is voor twee camera's. Haal om dit te testen wederom de SD kaart uit de dashcam en koppel de achter camera weer aan om te controleren of de dashcam dan beter functioneert.

7. Firmware updaten

Werkt je dashcam nog steeds goed? Probeer dan de firmware van de dashcam te updaten. Door een firmware update wordt de dashcam gereset, dit helpt soms om problemen de verhelpen. Veel fabrikanten plaatsten de laatste firmware en de instructies voor het updaten op hun website, bekijk hiervoor de handleiding of neem contact op met onze klantenservice.

8. Handleiding raadplegen

Sommige problemen zijn aan specifieke functies van een dashcam te wijten. Bekijk daarom in de handleiding bij de sectie 'Troubleshooting' om te zien of je probleem daar wordt vermeldt. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »