Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaar
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam

De juiste SD kaart voor je dashcam

Elke dashcam heeft een (micro)SD kaart nodig om te kunnen filmen. Maar wat is zo’n SD kaart nou precies en waar moet je op letten voordat je er één koopt?

Wat is een SD kaart?

Een SD (Secure Digital) kaart - ook wel geheugenkaart genoemd - is een klein kaartje met daarin zogenaamd ‘Flash geheugen’. Flash geheugen is een type bestandsopslag waarbij data niet gewist wordt als het apparaat wordt uitgeschakeld. De naam Flash is ontstaan omdat alle data op de kaart in een één keer kan worden gewist en vervangen voor nieuwe data waardoor een SD kaart erg snel is. Mede door deze eigenschap is de SD kaart erg geschikt voor apparaten waarmee in korte tijd grotere hoeveelheden data moeten worden opgeslagen of gewist, zoals in een dashcam, fototoestel of smartphone.

Type SD kaarten

Als we het hebben over verschillende type SD kaarten bedoelen we in dit geval de afmetingen van de kaart. Er zijn drie type SD kaarten te onderscheiden;

  • SD: 32 x 24 x 2,1 mm
  • MiniSD: 20 x 21,5 x 1,4 mm
  • MicroSD: 15 x 11 x 1 mm

Standaard SD kaarten worden vaak nog gebruikt in grotere apparaten zoals spiegelreflexcamera's, de MiniSD kaart zie je bijna nergens meer. De MicroSD kaart is momenteel de standaard en zie je in vrijwel alle elektronica zoals smartphones, camera's en dashcams. Het grote voordeel is het kleine formaat terwijl een MicroSD kaart qua opslagcapaciteit niet hoeft onder te toen van grotere SD kaarten.

Let op: In meeste laptops en PC's zit een ingang voor een SD kaart, het gaat hierbij meestal om het standaard (grote) formaat SD kaart. Bij meeste MicroSD kaarten wordt daarom een SD adapter geleverd waar je de MicroSD kaart in kunt doen zodat je hem alsnog in de computer kunt uitlezen.

Capaciteit

Bij de introductie van de SD kaarten waren capaciteiten van 128, 256 en 512 MB (MegaByte) en 1, 2 en 4 GB (GigaByte) beschikbaar. Vanaf 2012 zijn enkel de kaarten vanaf 2 GB nog beschikbaar.

SDHC 
SD kaarten van 4 tot 32 GB worden ook wel SDHC (SD High Capacity) genoemd. SDHC kaarten zijn niet te gebruiken in oudere generatie apparaten, dus vóórdat SDHC werd ingevoerd. Apparaten waar de SDCH kaarten in kunnen worden gebruikt zijn meestal aangeduid met een ‘HC’ symbool, maar eigenlijk is vrijwel alle electronica die tegenwoordig in gebruik is compatibel met SDHC. 

SDXC
SDXC is de aanduiding voor SD kaarten met een capaciteit van 64gb en hoger. Apparaten met een SDHC aanduiding kunnen niet gebruikt worden met SDXC kaarten, maar SDHC kaarten kunnen (meestal) weer wel gebruikt worden in apparatuur dat SDXC ondersteunt. Vaak moet de kaart hiervoor eerst even geformatteerd worden in het apparaat. 

Snelheid

Niet elke SD kaart is even snel, wat betekent dat de tijd waarmee bestanden op de SD kaart kunnen worden opgeslagen en gedownload per model verschilt. De snelheid wordt vaak aangeduid op dezelfde manier als bij de oudere CD-roms, waarbij '1x' staat voor 150kb/s (KiloByte per seconde). Tegenwoordig zijn er SD kaarten beschikbaar tot wel 1800x (2700MB/s) en dit neemt elk jaar toe. Voor de x-waarde van dashcams is echter geen standaard opgegeven, waardoor dit geen garantie biedt dat de kaart daadwerkelijk deze snelheid haalt. Er zijn daarom enkele andere standaarden die garanties geven over de snelheid van een SD kaart.

Klasse / Class
Het class systeem was één van de eerste standaarden voor de aanduiding van de snelheid van SD kaarten. Door het class systeem geven fabrikanten een soort garantie voor de minimaal beschikbare bestandsoverdracht. De klasse van de SD kaart wordt aangeduid met het betreffende getal in een C, zoals hieronder is weergegeven;

  • Class 2: 2 MB/s 
  • Class 4: 4 MB/s 
  • Class 6: 6 MB/s 
  • Class 10: 10MB/s 

Tegenwoordig worden eigenlijk geen SD kaarten meer gemaakt met een klasse lager dan 10 en soms wordt dit niet eens meer vermeld. Er zijn daarom enkele nieuwere standaarden waar fabrikanten gebruik van kunnen maken.

UHS
De UHS (Ultra High Speed) is een nieuwere standaard voor snellere SD kaarten die een beloofde minimum snelheid aangeeft. De UHS waarde wordt vaak naast de Class waarde op de SD kaart vermeldt. Een UHS SD kaart kan enkel in apparaten worden gebruikt die UHS ondersteunen, maar tegenwoordig geldt dat voor vrijwel alle elektronica. Er wordt onderscheid gemaakt tussen UHS-1 (minimaal 10 MB/s) en UHS-3 (minimaal 30MB/s). De UHS standaard wordt aangeduid met een 'U' met daarin de betreffende waarde.  

V-waarde
Sinds 2016 is er een speciale video-snelheidsklasse die ook een minimale schrijfsnelheid aangeeft. Deze nieuwe klasse is belangrijk omdat steeds meer apparaten met 4K of zelfs 8K video's opnemen. De V-klasse loopt uiteen van V6 tot V90, waarbij het getal het aantal MB/s aangeeft.

Beperkte gebruiksduur

SD kaarten hebben, ondanks dat ze geen bewegende onderdelen zoals een harde schijf hebben, een beperkte levensduur. SD kaarten hebben namelijk een beperkt aantal schrijfcycli. Dit zijn het aantal schrijfbewerkingen die worden uitgevoerd op de kaart. Elke keer dat een bestand op de SD kaart wordt gezet of verwijderd heeft dit invloed op de levensduur van de SD kaart. Het aantal cycli is sterk afhankelijk van het merk, meeste SD kaart kunnen tussen 2.000 en 5.000 cycli aan.

Voor regulier gebruik is dit voldoende om jaren mee te gaan, voor het gebruik in dashcams is dat helaas niet het geval. Omdat een dashcam erg veel bestanden (fragmenten) opslaat wordt het aantal schrijfcycli relatief snel bereikt. Het kan daarom zijn dat na ongeveer een jaar de dashcam kuren begint te vertonen en niet goed meer functioneert. Dit komt meestal omdat de SD kaart dan aan zijn maximum aantal cycli is gekomen.

MLC / High Endurance
Sinds kort hebben veel merken zogenaamde 'High Endurance' kaarten in het assortiment. Deze kaarten zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in video opname apparatuur. De High Endurance kaarten zijn ontwikkeld met zogenoemde MLC technologie, dat een stuk meer schrijfcycli kan verdragen. MLC kaarten kunnen over het algemeen zo’n 10.000 schrijfcycli aan en gaan daarom een stuk langer mee.

SD kaart voor je Dashcam

Gebruik bij voorkeur een nieuwe SD kaart van een bekend A-merk (Samsung, Sandisk, Lexar, Transcend of Kingston) en van een betrouwbare verkoper (géén Aliexpress bijvoorbeeld). SD kaarten van andere merken - bijvoorbeeld Kruidvat of Action - zijn meestal te langzaam en dus niet geschikt voor in dashcams.

De meeste A-merk SD kaarten die tegenwoordig worden gemaakt zijn snel genoeg voor het gebruik in dashcams. Als jouw dashcam in True 4K opnames maakt kan het handig zijn voor de zekerheid te kiezen voor een sneller type SD kaart, bijvoorbeeld met V30-klasse of hoger. Qua duurzaamheid is onze ervaring dat 'standaard' MicroSD kaarten prima geschikt zijn als je de dashcam af en toe gebruikt. Wanneer je dagelijks meerdere uren op de weg zit kan het handig zijn om te kiezen voor een High Endurance kaart.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »