Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaar
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam

Video resolutie van een dashcam uitgelegd

Bij het filmen wordt in feite de werkelijkheid omgezet in iets digitaals, een video. Een video is dus eigenlijk een digitale versie van een gebeurtenis, in het geval van een dashcam bijvoorbeeld een rit of incident. Een video bestaat - net als een foto - uit een hoop 'pixels', eigenlijk heel veel hele kleine puntjes die samen de video vormen. De video resolutie geeft aan uit hoeveel pixels de video bestaat. Hoe meer pixels er zijn, hoe gedetailleerder de video dus is. Vaak zijn videos met een hoge resolutie daarom duidelijker dan video's met een lage resolutie en kun je er bijvoorbeeld ook beter op inzoomen.

True 4K, 2K, QuadHD, FullHD, HD Ready, VGA

Het aantal pixels van een video krijg je door het aantal horizontale pixels te vermenigvuldigen met het aantal verticale pixels. In theorie zijn er dus een enorm aantal resoluties mogelijk. Omdat het 'aspect ratio' - de verhouding van het aantal horizontale en verticale pixels - per resolutie vast staat zijn er gelukkig maar een beperkt aantal resoluties te onderscheiden.

De resolutie wordt aangeduid met verschillende termen waar je waarschijnlijk weleens van hebt gehoord: True 4K, 2K, FullHD, HD Ready etc. Zo staat 'FullHD' voor een resolutie van 1920x1080 pixels en 'True 4K' voor een resolutie van 3840x2160 pixels.

Hogere resolutie = betere kwaliteit?

Vaak wordt gedacht dat een hogere resolutie altijd beter is. In principe is het zo dat een hogere resolutie beter beeld kán opleveren, echter is dat in de praktijk niet altijd het geval. In theorie kun je een volledig zwarte video opnemen in True 4K resolutie, maar daar zie je natuurlijk niet zoveel op. Er zijn een hoop 'FullHD' dashcams op de markt met erg slechte beeldkwaliteit waarop je nauwelijks kentekens kunt lezen. Het kan daarom zijn dat een 720p 'HD Ready' video beter is dan een FullHD video. 

Dit neemt niet weg dat video's met een hoge resolutie vaak wel beter zijn dan video's met een lagere resolutie. De kwaliteit wordt echter met name bepaald door het de gebruikte beeldsensor in combinatie met de chip of processor. De combinatie van deze twee hebben het meeste invloed op de kwaliteit en de resolutie kun je eigenlijk zien als resultaat van deze twee. Bij hogere resolutie video's zoals True 4K is vaak een betere beeldsensor en processor gebruikt waardoor de kwaliteit automatisch ook beter is. 

True 4K vs. 4K

Er is enige verwarring omtrent de term '4K' die door fabrikanten en daardoor ook bij ons vaak door elkaar wordt gebruikt. 4K betekent in feite '4000', dit staat voor de bijna vierduizend horizontale pixels in video's met een resolutie van 3840x2160 pixels. Vóórdat 4K een standaard in de industrie werd was een veelgebruikte hoge resolutie 2880x2160 pixels. Dit was een stuk hoger dan de gangbare FullHD resolutie en dit werd enigszins ten onrechte als '4K' aangeduid. 

'4K' geen beschermde term en daardoor wordt door veel fabrikanten vaak nog '4K' vermeldt als specificatie bij veel dashcams. Om verwarring enigszins te voorkomen duiden wij deze dashcams ook als 4K aan. Voor dashcams met een resolutie van 3840x2160 pixels gebruiken we de term 'True 4K' om aan te geven dat het hier om de allerhoogste resolutie gaat.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »