Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaar
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam

Batterij of super capacitor in een dashcam uitgelegd

Een dashcam kan zijn uitgerust met een Li-ion batterij of super capacitor (condensator). Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Meer informatie over het aansluiten van een dashcam op een externe battery pack of powerbank kun je in dit artikel vinden.

Li-ion batterij

De meest gebruikte batterij in elektronica is de Li-ion batterij. Dit type batterij vindt je in vrijwel elk apparaat dat je draadloos zonder voeding gebruikt, zoals je mobiele telefoon. Het voordeel van een Li-ion batterij is dat hij relatief veel stroom kan opslaan en toch compact is.

Een nadeel is dat hij niet goed tegen wisselingen in temperatuur kan en bovendien niet goed erg geschikt is om constant op te laden zoals je in de auto doet. Ze verliezen dan snel hun capaciteit. Hogere capaciteit Li-ion batterijen zijn weer een stuk duurder, vandaar dat in dashcams meestal batterijen met een lage capaciteit worden gebruikt, meestal tot zo'n 400mAh. Zo'n batterij is in de praktijk nog maar net in staat om de dashcam uit te schakelen als je het contact uitzet en misschien hoogstens nog enkele minuten te filmen.

Super capacitor

Veel dashcams hebben tegenwoordig geen ingebouwde Li-ion batterij meer maar een super capacitor. Super capacitors zijn wat duurzamer dan Li-ion batterijen en bovendien bestand tegen meer extreme temperaturen. Super capacitors zijn over het algemeen duurder dan Li-ion batterijen waardoor je ze vooral ziet bij dashcams in een hogere prijscategorie. Echter is de levensduur van dashcams met een super capacitor een stuk langer dan dashcams met een Li-ion batterij.

Een nadeel is dat een super capacitor maar een hele kleine hoeveelheid stroom kan opslaan. Hierdoor valt een dashcam met een super capacitor vrijwel direct uit nadat je de auto uitzet. Dashcams met een Super capacitor kunnen daarom helemaal niet worden gebruikt zonder aan te zijn gesloten op de voeding.

Wat is beter?

Aangezien de capaciteit van Li-ion batterijen in dashcams dus meestal erg laag is moet je de dashcam in de praktijk altijd hebben aangesloten op de voeding. De voordelen van een Li-ion batterij wegen daarom meestal niet op tegen de voordelen van een super capacitor, deze zijn nu eenmaal iets duurzamer.

Toch kan een Li-ion batterij er - mits werkend en opgeladen - wél voor kan zorgen dat je nog enige tijd kunt opnemen nadat de stroom is uitgevallen. Dit laatste kan natuurlijk het geval zijn bij een aanrijding, in het geval van een dashcam met super capacitor zou je deze momenten missen. Dit neemt niet weg dat meeste fabrikanten tegenwoordig kiezen voor een super capacitor.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »