Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaarKeuzehulp
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam

Auto beveiligingscamera via een dashcam met parkeerstand of parkeermodus

Wordt je auto bekrast of heb je last van vandalisme aan je auto? Een dashcam met parkeerstand of parkeermodus is de ideale beveiligingscamera voor je auto tegen vandalisme. De bewegingssensor in de dashcam merkt bewegingen rondom de auto op en de dashcam begint in dat geval een korte opname. Een dashcam als bewakingscamera kan ook elke seconde één foto maken zodat vrijwel alles tijdens het parkeren wordt opgenomen. Een dergelijke bewakingscamera is daarnaast ook erg geschikt als bewijs bij parkeerschade of andere onbekende krassen op je auto.

Bekrassen en ander vandalisme van auto's is een kostbare en tijdrovende zaak die steeds vaker lijkt voor te komen. Een beveiligingscamera voor je auto tegen vandalisme kan een hoop frustratie en onzekerheid besparen. Het beeldmateriaal kan door politie en verzekeringsmaatschappijen worden gebruikt om daders op te sporen en schade sneller uit te keren. Zo'n auto bewakingscamera hoeft niet eens duur te zijn, een dashcam is namelijk al verkrijgbaar vanaf ongeveer €100.


Voor het gebruik van een dashcam met bewegingssensor als auto beveiligingscamera tegen vandalisme of bekrassen zijn er eerst een paar zaken waar je rekening mee moet houden;

1. Aansluiting met continue voeding of battery pack
Een dashcam heeft nooit een (grote) ingebouwde accu of batterij en dient daarom altijd te zijn aangesloten op de voeding ermee te kunnen filmen. Omdat meeste auto's bij een uitgeschakeld contact geen stroom leveren via de sigarettenvoeding dient de dashcam te worden aangesloten op de accu van de auto met een Continue voeding. Deze Continue voeding voorziet de auto beveiligingscamera van stroom bij een uitgeschakeld contact en heeft bovendien een ingebouwde beveiliging die de stroom onderbreekt wanneer de accu dreigt leeg te lopen, iets wat met de sigarettenvoeding niet mogelijk is. Hierdoor loop je geen risico om met een lege accu te komen staan. Bekijk dit artikel voor meer informatie over het installeren van de Continue voeding.

Met sommige dashcams - die met een visuele parkeerstand met bewegingssensor (zie volgende paragraaf) - is het ook mogelijk gebruik te maken van een battery pack of power bank als stroomvoorziening. Bekijk dit artikel voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden om de dashcam aan te sluiten op de voeding.

2. Installatie eventuele tweede camera
De grootste kans om met een auto beveiligingscamera een vandalist vast te leggen heb je met een 2CH dashcam met achter camera die ook achter of aan de zijkant van de auto opneemt. Deze tweede beveiligingscamera voor auto wordt verbonden met een lange meegeleverde kabel. Het installeren hiervan is daardoor vanzelfsprekend wat meer werk en vereist enige technische kennis. Je kunt er natuurlijk voor kiezen alleen een dashcam aan de voorkant te plaatsen, echter zul je dan alleen het gedeelte vóór de auto vastleggen.

3. Risico op inbraak
Het plaatsen van een auto bewakingscamera kan de kans op inbraak in de auto vergroten. Bij diefstal van de dashcam gaat al het beeldmateriaal verloren en daarmee ook het bewijsmateriaal. Bij voorkeur kies je daarom voor een dashcam die zo weinig mogelijk opvalt van de buitenkant en nauwelijks zichtbaar is. Je zou kunnen redeneren dat het gebruik van een dashcam die juist zoveel mogelijk opvalt een afschrikwekkend effect heeft voor vandalen, echter weegt dat risico naast ons idee niet op tegen het risico op diefstal van de dashcam met de daarbij behorende schade aan de auto. 


Handmatige of automatische parkeerstand

Er zijn twee verschillende manieren waarop de Parkeerstand op een beveiligingscamera voor auto wordt geactiveerd nadat je de auto parkeert: Handmatig en Automatisch.

Handmatige parkeerstand

Bij een dashcam met handmatige parkeerstand moet de parkeerstand na het parkeren handmatig worden aangezet en bij het wegrijden weer worden uitgezet. Wanneer de parkeerstand handmatig wordt aangezet gaat de dashcam in de Bewegingsdetectie stand en begint hij telkens een opname wanneer een beweging wordt waargenomen. Omdat deze opnames van kortere duur en onregelmatig zijn moet de stand tijdens het rijden worden uitgezet omdat dit bij langdurig gebruik problemen kan opleveren voor de Loop recording. Een Time lapse parkeerstand is met handmatige activatie (nog) niet mogelijk.

Het voordeel van een auto beveiligingscamera met handmatige parkeerstand is dat deze dashcams ook kunnen worden gebruikt zónder Continue voeding maar met bijvoorbeeld een battery pack.

Automatische parkeerstand

De handigste manier om een dashcam te gebruiken voor het beveiligen van de auto is met een dashcam met Automatische parkeerstand. Bij een dashcam met Automatische parkeerstand wordt de parkeerstand automatisch geactiveerd wanneer je de auto parkeert, je hebt er daardoor helemaal geen omkijken meer naar. We onderscheiden hier drie verschillende manieren van activering: op contact, visueel of op impact.

Contact: een dashcam met Automatische parkeerstand op contact gaat direct in de parkeerstand wanneer je het contact van de auto uitzet. Deze dashcams moeten met een 3-draads Continue voeding worden aangesloten waarvan één draad wordt aangesloten op een geschakeld stroompunt. Via die draad wordt het signaal naar de dashcam gegeven wanneer je het contact van de auto in- of uitschakelt. Het voordeel van deze manier is dat er geen vertraging is bij het in- en uitschakelen en dat er nauwelijks kans is op storingen.

Visueel: een dashcam met visuele parkeerstand merkt zelf wanneer de auto voor langere tijd geparkeerd staat d.m.v. de trillingssensor en eventuele GPS. Deze dashcam schakelt dan - meestal na 5 minuten - automatisch de parkeerstand in. Het voordeel van deze manier is dat deze dashcams ook kunnen worden gebruikt zónder Continue voeding maar met bijvoorbeeld een battery pack.

Impact: dashcams met een parkeerstand op impact gaan helemaal uit nadat de auto enkele minuten geparkeerd staat. Enkel wanneer een trilling wordt waargenomen - dus wanneer iemand de auto gekrast of er tegenaan rijdt - springt de camera aan en begint een opname. Onder andere de dashcams van Kenwood gebruiken deze parkeerstand.

Bekijk hier onze dashcams met automatische parkeerstand. Het type activering staat vermeldt bij de specificaties van de betreffende dashcam. 


Type opnames in de parkeerstand

Naast de verschillende vormen van activering zijn er ook twee verschillende manieren waarop de parkeerstand opnames maakt: Bewegingsdetectie of Time Lapse.

Bewegingsdetectie parkeerstand

Een dashcam met bewegingsdetectie parkeerstand staat tijdens het parkeren op 'stand-by'. Hij staat wel aan maar filmt niet en begint pas een - vaak 30 seconde durende - opname wanneer een beweging of trilling wordt waargenomen via de bewegingssensor. Op deze manier worden alleen de belangrijkste gebeurtenissen vastgelegd. Deze stand is handig wanneer de auto in een rustige omgeving geparkeerd staat, zoals een parkeergarage of afgelegen plek. 

Time lapse parkeerstand

Time lapse is een speciale opnamestand waarbij de dashcam met korte intervallen - vaak 1 of 2 seconden - een foto maakt. Deze foto's worden later als versnelde video afgepeeld. In deze stand is de dashcam dus continue aan het opnemen. De Time lapse parkeerstand is daarom handiger wanneer de auto in een drukke omgeving geparkeerd staat waar veel bewegingen plaatsvinden. 

Sommige dashcams hebben enkel een Bewegingsdetectie parkeerstand óf Time lapse parkeerstand, anderen hebben ze allebei. Het type parkeerstand staat op onze site vermeldt bij de specificaties van de betreffende dashcam.


Beste parkeerstand dashcams

Vrijwel alle dashcams hebben de optie om te filmen in de parkeerstand maar de dashcams met een automatische parkeerstand zijn het meest gebruiksvriendelijk en hebben daarom de voorkeur. 

De momenteel meest verkochte AZDome M63 Pro is zeer geschikt om te gebruiken in de parkeerstand. Hij is vrij compact en heeft ook een automatische parkeerstand op contact waarbij je kunt kiezen tussen Bewegingsdetectie of Time Lapse.

Een andere discrete dashcam met uitgebreide parkeerstand is de Gnet G-ON1. Deze dashcam heeft geen beeldscherm en valt daardoor nauwelijks op van buiten. De G-ON1 wordt bovendien standaard geleverd met een Continue voeding zodat je direct aan de slag kunt met installeren.

Tot slot zijn spiegel dashcams uitermate geschikt om te gebruiken in de parkeerstand. Omdat je deze over je binnenspiegel plaatst zie je van buiten niet dat ze in de auto zitten. De spiegel dashcams van AZDome en ThiEye hebben allemaal een automatische Time lapse parkeerstand.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »