Terug

Night vision op een dashcam uitgelegd

Night vision op een dashcam uitgelegd

Night vision op een dashcam betekent dat de camera bij omstandigheden met weinig ligt tóch hoogwaardige opnames kan maken.


Belichting

Om opnames te maken met een camera is licht nodig. De mate van belichting bepaalt grotendeels de kwaliteit van de opnames die worden gemaakt. Vandaar dat u bij cameraploegen op staat of bij fotoshoots vaak iemand met een groot wit doek of scherm ziet lopen. Dit doek wordt gericht op het- of degene die wordt gefilmd om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk licht weerkaatst wat vervolgens weer door de camera kan worden geregistreerd.

Bekijk hier alle dashcams met Night vision.


Hulpmiddelen

Bij 'Night vision' denken veel mensen aan de grijzige opnames op de slaapkamers van Temptation Island of de groene opnames die soms door het leger worden gemaakt. Deze Night vision opnames worden gemaakt met  camera's met infrarood belichting of met speciale warmtebeeldcamera's. Deze camera's kosten vaak duizenden euro's en de technologie is daarom niet erg geschikt voor het filmen in de auto. Veel mensen zijn daarom in eerste instantie teleurgesteld als we ze vertellen dat dashcams deze vorm van Night vision niet ondersteunen.


Night vision in dashcams

De kwaliteit van de beelden die een dashcam in het donker maakt is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de gebruikte beeldsensor. De beeldsensor is het component in de camera waar het licht binnenkomt, waarna het kan worden verwerkt door de processor. Dit klinkt eenvoudig, maar lang niet alle beeldsensors zijn in staat om in het donker goede opnames te maken. Momenteel de beste beeldsensoren voor in het donker zijn de Sony Starvis sensoren. Dashcams met deze beeldsensoren krijgen bij de specificaties van ons daarom het kenmerk 'Uitstekend', gevolgd door 'Zeer goed', 'Goed', 'Gemiddeld' en 'Matig' voor dashcams met andere beeldsensoren en dus prestaties. 


Infrarood in dashcams

Er zijn dashcams met infrarood LED's, zoals veel Taxi dashcams en die van MACH Truck. Deze infrarood LED's zijn vooral effectief op korte afstanden tot enkele meters. Bij de Taxi dashcams zitten deze daarom meestal op de interieur camera en bij die van MACH Truck op de camera's die de dode hoek filmen. Wie denkt dat hij er - zoals bij Big Brother - in de nacht de slaapkamer van zijn buurvrouw mee kan filmen komt bedrogen uit.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box