Terug

Batterij in een dashcam uitgelegd

Batterij in een dashcam uitgelegd

De batterij in een dashcam bepaalt op wat voor manier de stroom in de dashcam wordt opgeslagen; met een Li-ion of met een Super capacitor.


Een uitgebreide uitleg over de werking van de batterij in en voor de beste manieren om een dashcam te voorzien van stroom kun je in dit dit artikel vinden. 


Li-ion

De meest gebruikte batterij in elektronica is de Li-ion batterij. Dit type batterij vindt je in vrijwel elk apparaat dat je draadloos zonder voeding gebruikt, zoals je mobiele telefoon. Het voordeel van een Li-ion batterij is dat hij relatief veel stroom kan opslaan en toch compact is.

Een nadeel is dat hij niet goed tegen wisselingen in temperatuur kan en bovendien niet goed erg geschikt is om constant op te laden zoals je in de auto doet. Ze verliezen dan snel hun capaciteit. Hogere capaciteit Li-ion batterijen zijn weer een stuk duurder, vandaar dat in dashcams meestal batterijen met een lage capaciteit worden gebruikt, meestal tot zo'n 400mAh. Zo'n batterij is in de praktijk nog maar net in staat om de dashcam uit te schakelen als je het contact uitzet en misschien hoogstens nog enkele minuten te filmen.


Super capacitor

Veel dashcams hebben daarom tegenwoordig geen ingebouwde Li-ion batterij meer maar een super capacitor. Super capacitors zijn een stuk duurzamer dan Li-ion batterijen en bovendien bestand tegen meer extreme temperaturen. Super capacitors zijn wat duurder dan Li-ion batterijen waardoor je ze vooral ziet bij dashcams in een hogere prijscategorie. Echter is de levensduur van dashcams met een super capacitor een stuk langer dan dashcams met een Li-ion batterij.

Een nadeel is dat een super capacitor vrijwel geen stroom kan opslaan, waardoor een dashcam met super capacitor eigenlijk vrijwel direct afsluit wanneer de stroom wordt onderbroken. Dashcams met een Super capacitor kunnen daarom helemaal niet worden gebruikt zonder aan te zijn gesloten op de voeding.


Wat is beter?

Aangezien de capaciteit van Li-ion batterijen in dashcams dus meestal erg laag is moet je de dashcam in de praktijk altijd hebben aangesloten op de voeding. De voordelen van een Li-ion batterij wegen daarom meestal niet op tegen de voordelen van een super capacitor, deze zijn nu eenmaal iets duurzamer.

Toch kan een Li-ion batterij er - mits werkend en opgeladen - wél voor kan zorgen dat je nog enige tijd kunt opnemen nadat de stroom is uitgevallen. Dit laatste kan natuurlijk het geval zijn bij een aanrijding, in het geval van een dashcam met super capacitor zou je deze momenten missen. Dit neemt niet weg dat meeste fabrikanten tegenwoordig kiezen voor een super capacitor.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box