Terug

Wegens drukte bij BPost zijn sommige bestellingen vertraagd. Klik hier voor meer COVID-19 updates.

Dashcam in parkeermodus = auto goed beveiligd

Dashcam in parkeermodus = auto goed beveiligd

Een dashcam is niet alleen handig om te filmen tijdens het rijden, hij kan ook gebruikt worden om uw auto te beveiligen als hij geparkeerd staat. De wagen hebben beschadigd.


Parkeermodus op de dashcam

De meeste dashcams zijn tegenwoordig uitgerust met een parkeermodus. De parkeermodus is eigenlijk een functie waarmee de dashcam bewegingen waar kan nemen (motion detection) en in dat geval automatisch begint met filmen. De parkeermodus is daarom dus ideaal om de auto te beveiligen tegen aanrijdingen of vandalisme. Daarnaast kan het filmen met een dashcam in parkeermodus criminelen ervan weerhouden om in breken of de auto te stelen omdat ze weten dat ze al op video staan voordat ze de auto hebben aangeraakt.


Parkeermodus, kost dat niet veel geheugen en stroom?

Doordat een dashcam in parkeermodus alléén begint met filmen wanneer beweging wordt waargenomen valt het geheugen- en stroomverbruik mee. De camera staat namelijk in de stand-by modus als hij niet filmt. De meeste dashcams slaan bovendien maar een kort fragment van 30 seconden op in de parkeerstand, in plaats van de ingestelde 1, 2 of 5 minuten.

U hoeft overigens niet bang te zijn dat de belangrijkste beelden worden gewist. Wanneer een aanrijding plaatsvindt of een de auto met veel geweld wordt beschadigd zal de dashcam dit merken door de ingebouwde G-sensor. Hij slaat de beelden in dat geval beveiligd op zodat ze niet kunnen worden gewist. Bovendien een dashcam in parkeermodus bij een dergelijke ‘emergency recording’ óók de halve minuur vóór het incident op zodat de hele situatie is vastgelegd.


Continue stroom om te filmen in parkeermodus

Filmen in parkeermodus kan in de meeste gevallen helaas niet zomaar. Geen enkele dashcam heeft namelijk een accu waarmee voor langere tijd (meerdere uren) kan worden gefilmd. Elke dashcam moet daarom worden voorzien van stroom om te kunnen filmen, dus óók in parkeermodus. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om toch gebruik te kunnen maken van de parkeermodus. In feite zijn er drie opties;

  1. Parkeerstand via sigarettenvoeding
  2. Parkeerstand via continue stroomaansluiting
  3. Parkeerstand via externe batterij

1. Parkeerstand via sigarettenvoeding

Sommige mensen hebben ‘geluk’ en kunnen de parkeerstand gebruiken via de sigarettenvoeding met de meegeleverde reguliere sigaretten voedingskabel bij elke dashcam. Dit is afhankelijk van het type auto waarin de de dashcam wordt gebruikt. Bij de meeste auto’s wordt de sigarettenvoeding uitgeschakeld wanneer het contact van de auto wordt uitgezet. In dat geval kan de dashcam dus niet worden gebruikt via de sigarettenvoeding. Bij sommige auto’s is dit echter niet het geval en blijft de stroomtoevoer gewoon actief. In veel nieuwere modellen kan het ook gewoon worden ingesteld. In dat geval kan de dashcam dus wel worden gebruikt in parkeermodus bij een uitgeschakeld contact.

Voordeel
Doordat de meegeleverde kabel kan worden gebruik hoeft niets extra te worden geïnstalleerd of te worden aangeschaft.
Nadeel
De accu van de auto kan leegraken bij langdurig gebruik van de parkeermodus. De dashcam zal niet merken wanneer de accu van de auto dreigt leeg te raken en zal altijd door blijven filmen.


2. Parkeerstand via continue stroomaansluiting

Meeste gebruikers die de parkeerstand willen gebruiken kiezen voor een continue stroomaansluiting. Voor de continue stroomaansluiting is een speciale kabel nodig die wordt aangesloten in de zekeringskast van de auto. Sommige zekeringen in de auto ontvangen ook stroom wanneer het contact van de auto is uitgeschakeld, zoals meestal die van de toeter of de remlichten (in de handleiding van de handleiding wordt dit nader gespecificeerd). Door de kabel aan te sluiten bij deze zekering kan de dashcam continu worden voorzien van stroom. De speciale voedingskabel heeft daarnaast een ingebouwde module die de stroomtoevoer afsluit wanneer de accu minder dan 11.5 volt kan leveren. Hierdoor wordt het risico op een lege accu door het gebruik van de parkeerstand dus weggenomen. Het installeren van de kabel is in feite niet moeilijk en kan door iedereen met enige technische kennis en enkele gereedschappen worden gedaan.

Voordeel
Er is geen risico op een lege accu en de sigarettenvoeding hoeft niet meer te worden gebruikt.
Nadeel
Er dient een extra kabel t.w.v. €19,50 aangeschaft te worden en deze moet worden geïnstalleerd.


3. Parkeerstand via externe batterij

Naast het gebruik van de voeding in de auto kan ook worden gekozen voor een externe voeding. Er zijn tegenwoordig verschillende externe voedingen (‘power banks’) op de markt die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Voor het gebruik van een dashcam zijn ook speciale voedingen op de markt, zoals de LUKAS LK-530 12V battery pack. Deze battery packs hebben dan een sigarettenplug als uitgang zodat hij kan worden gebruikt voor een dashcams. De meeste dashcams filmen namelijk niet als ze alleen zijn aangesloten op een USB uitgang. De battery pack kan worden opgeladen via de sigarettenvoeding in de auto wanneer het contact van de auto is ingeschakeld.

Voordeel
De accu van de auto hoeft niet te worden gebruikt en er is geen extra installatie vereist.
Nadeel
De externe batterijen zijn relatief duur (€99,-) en moeten eerst worden opgeladen alvorens ze kunnen worden gebruikt.


Parkeermodus, handig of niet?

Het is een beetje afhankelijk van het doel en de omgeving of het gebruik van de parkeermodus via de dashcam is aan te raden. Veel mensen willen de parkeermodus gebruiken om de auto te beveiligen tegen diefstal maar beseffen zich niet dat ze ook de dashcam met beelden verliezen wanneer de auto daadwerkelijk wordt gestolen. Bij bescherming tegen vandalisme of beschadigingen aan de auto kun u zich afvragen of het gebruik van de dashcam in de auto deze vandalen niet extra stimuleert om ook even de dashcam uit de auto te stelen en hiervoor een ruit in te tikken met alle gevolgen van dien. Ons advies is om de dashcam na elke rit uit de auto te halen om eventuele diefstal te voorkomen. Als de dashcam echter zó wordt weggewerkt in de auto dat hij nauwelijks opvalt is het gebruik van de parkeermodus juist weer aan te raden.


Beste dashcams met parkeermodus

In principe zijn alle dashcams met motion detection functie geschikt om te filmen in parkeermodus. De vraag is echter of de beeldkwaliteit van de camera, vooral in het donker, goed genoeg is om eventuele vandalen of kentekens van auto’s te herkennen. De beelden moeten natuurlijk wel bruikbaar zijn om er wat mee te kunnen doen en ermee naar de politie of verzekeringsmaatschappij te stappen. Eén camera in het bijzonder is erg geschikt om te gebruiken in parkeermodus, de LUKAS LK-7950 WD. Deze camera heeft namelijk niet alleen één van de beste camera’s die ook in het donker uitstekende beelden levert, hij wordt standaard ook geleverd met een continue voedingskabel én een sigarettenvoedingskabel zodat u geen extra accessoires hoeft aan te schaffen. Bovendien is de LK-7950 WD uitgerust met Wifi waardoor u live de auto in de gaten kunt houden als deze voor de deur staat geparkeerd.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Allcam 9,0 / 10 - 366 Reviews @ Kiyoh