Terug

14 Beste Dashcams van 2018 (met video’s)

14 Beste Dashcams van 2018 (met video’s)

De dashcam (ook wel dashboard camera of auto camera genoemd) wordt een steeds populairder accessoire van veel weggebruikers in Europa. De afgelopen jaren heeft de dashcam vooral in het Verenigd Koninkrijk en veel Oost-Europese landen een ware opmars gemaakt. Je krijgt daar bij sommige verzekeraars zelfs korting op je premie wanneer je gebruik maakt van een dashboard camera. Daarvóór was de auto camera al razend populair in Rusland en in enkele Aziatische landen zoals Zuid-Korea en China. Veel automobilisten en beroepschauffeurs gaan daar zónder dashboard camera de weg niet meer op, al mag dat in meeste gevallen van de verzekering ook niet. In veel West-Europese landen, waaronder Nederland, beginnen ook steeds meer weggebruikers de voordelen van het gebruik van een dashcam in te zien.

Door het succes komen er steeds meer modellen dashcams op de markt, dit maakt het kiezen van een geschikt model niet eenvoudiger. Gelukkig wordt door de groeiende concurrentie tussen merken de prijs-kwaliteitverhouding van dashcams ook steeds beter. Dashcams zijn tegenwoordig uitgerust met enorm veel functies en opties, sommigen handiger dan de andere. Voor het aanschaffen van een dashcam zijn onderstaande functies het belangrijkste om in ogenschouw te nemen.

1CH of 2CH
1CH (1 Channel) dashcams zijn dashboard camera’s met één camera. Dit zijn de ‘normale’ dashcams die aan de voorruit worden gemonteerd en die filmen wat de weggebruiker ziet. 2CH (2 Channel) dashcams zijn dashcams met twee camera’s. In meeste gevallen is een 2CH dashcam een variant op een 1CH dashcam maar wordt hij geleverd met een extra tweede (kleinere) camera. Deze tweede camera kan op de achterruit worden gemonteerd (of buiten als deze waterdicht is) en wordt met een lange kabel verbonden aan de voorste camera. 2CH dashcams filmen dus ook achter de auto en kunnen, als de voorste camera een beeldscherm heeft, daarom ook handig worden gebruikt als achteruitrijd camera.

Opslagcapaciteit
In elke dashcam moet een SD kaart om de beelden op te kunnen slaan. Dashcams slaan de beelden op in fragmenten van enkele minuten, er staan dus uiteindelijk een hele hoop losse bestanden op de SD kaart. De opslagcapaciteit van dashcams is de maximale capaciteit van de SD kaart die wordt ondersteund, dit verschilt per model. Meeste dashcams ondersteunen tegenwoordig SD kaarten tot 128gb, maar er zijn modellen die maximaal 64gb of 32gb ondersteunen. Met een 128gb SD kaart kan ongeveer 16 uur FullHD video worden opgeslagen.

Alle dashcams hebben een zogenaamde ‘loop-recording’ functie, waarbij de oudste fragmenten die op de SD kaart staan worden verwijderd wanneer deze vol is zodat ruimte wordt gemaakt voor nieuwe fragmenten. Op die manier kan dus ook best met een SD kaart van 16gb worden opgenomen, de camera blijft immers gewoon door filmen. Let er wel op dat SD kaarten met een grotere capaciteit ook een langere levensduur hebben, waarbij een 128gb kaart bijvoorbeeld een tweemaal zo lange levensduur heeft dan een 64gb kaart, etc.

LCD scherm
Een LCD scherm op een dashcam is natuurlijk handig om het menu te bedienen maar zorgt er meestal ook voor dat de camera een stuk groter is. Er zijn dashcams met een groot LCD scherm, soms zelfs met touchscreen. Dit kan handig zijn om het menu te bedienen of om de dashcam als achteruitrijd camera te gebruiken. Deze dashcams vallen uiteraard wel meer op in de auto. Er zijn ook dashcams zónder LCD scherm, deze zijn vaak een stuk compacter en vallen daardoor minder op van buiten. Dit kan weer handiger zijn om de dashcam onopvallend weg te werken als hij bijvoorbeeld veel gebruikt wordt om de auto te beveiligen.

Wifi
Wifi op een dashcam is een handige functie om beelden direct via de telefoon of tablet te bekijken en eventueel te downloaden. Vooral voor dashcams zónder LCD scherm is het handig (zelfs noodzakelijk) om de beelden snel te kunnen bekijken of om instellingen te wijzigen. Veel bekende merken hebben een eigen app voor hun modellen, er zijn ook een hoop universele apps verkrijgbaar voor de overige merken. Let erop dat Wifi níet betekent dat vanuit een externe locatie altijd kan worden ingelogd op de camera, dit kan alleen binnen een straal van ongeveer 10 meter van de dashcam.

GPS
Meeste dashcams zijn tegenwoordig standaard uitgerust met GPS. Sommigen hebben de GPS ingebouwd, bij andere modellen wordt hij geleverd als extra of optionele module die op de ruit moet worden bevestigd. De GPS zorgt ervoor dat de actuele snelheid in beeld kan worden weergegeven en dat de coördinaten van de plaatsen waar is gefilmd worden opgeslagen zodat later kan worden gezien waar bepaalde opnames zijn gemaakt.

Top 14 beste dashcams van 2018

We hebben een lijst met de top 14 beste dashcams van 2018 tot nu toe gemaakt. De lijst is gebaseerd op gemiddelde klant beoordelingen, prijs-kwaliteitverhouding en deels eigen tests en ervaringen. De lijst kan worden gebruikt als leidraad bij de aanschaf van een dashcam, maar houdt er rekening mee dat hij wellicht niet 100% compleet is. Wij hebben namelijk niet alle beschikbare dashcams getest, dat zou een onmogelijke opgave zijn. Wél zijn we dagelijks bezig met dashboard camera’s en we denken daarom een goede indruk te hebben van de meest interessante modellen.


Nummer één | 14 Beste Dashcams 2018 test
1. AZDome GS63H
Prijs: €99,-

De beste dashcam van 2018 is wat ons betreft de AZDome GS63H. Deze GS63H is één van de eerste dashcams met 4K resolutie. De beeldkwaliteit is daarom een stuk beter dan van andere dashcams in deze prijscategorie, zelfs beter dan bij dashcams van +€250. De GS63H is vrij compact maar is toch uitgerust met vrijwel alle mogelijke opties. Zo heeft hij ingebouwde Wifi en GPS, Parkeerstand en G-sensor en heeft hij een schappelijk 2.4 inch LCD scherm om de beelden op te bekijken en instellingen te wijzigen.  Ook wordt de AZDome GS63H met Nederlandstalig menu geleverd, iets wat we nog maar bij weinig dashcams zijn tegengekomen. Hij wordt bevestigd met een zuignap houder zodat hij bovendien eenvoudig te verwijderen is en in meerdere auto’s te gebruiken. MicroSD kaarten ondersteunt hij tot 128gb, tel hierbij de prijs van nog geen €100,- bij op, dan kun je niet anders dan concluderen dat dit (zeker onder €200,-) één van de beste dashcams is die op dit moment verkrijgbaar is.

Let op: Let er bij ontvangst goed op dat de originele AZDome GS63H is geleverd (te herkennen aan blauw-witte doos). Er zijn namelijk ook ‘merkloze’ GS63H dashcams in omloop die als AZDome camera’s worden weergegeven. Deze worden geleverd in andere doos (vaak geel-grijs) met andere firmware, accessoires en zónder Nederlandstalig menu.

De Dashcam GS63H is voor €129,- ook verkrijgbaar als Dual cam (nummer 6 in deze lijst), hij wordt in dat geval geleverd met een extra achtercamera.
Hieronder een voorbeeld video van de GS63H in 4K 24fps resolutie.

Hieronder een voorbeeldvideo van de camera in 1080p 60fps, het beeld is hierbij vloeiender dan bij de 4K resolutie.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €99,-
Bol.com: €99,-
Dashcams4u: €99,-
Dashcamdeal: €99,-


Nummer twee | 14 Beste Dashcams 2018 test

2. Mini 0906
Prijs: €139,-

De Mini 0906 is één van de meest populaire 2CH dashcams van het moment. Het is een compacte 2CH dashcam met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij filmt met erg goede beeldkwaliteit (2x 1080p) door de SONY sensors en heeft de GPS ingebouwd in de houder. De Mini 0906 heeft ook als één de van weinige dashcam een automatische parkeerstand waarbij de camera automatisch in de parkeerstand gaat indien de auto wordt uitgeschakeld (alleen i.c.m. de continue voeding). Hij ondersteunt MicroSD kaarten tot 128gb.

De achtercamera wordt met een lange meegeleverde kabel van 6 meter bevestigd aan de voorste camera. Beide camera’s nemen tegelijk op en de bestanden worden allemaal op dezelfde MicroSD kaart geplaatst.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €139,-
Bol.com: €139,-
Dashcamdeal: €139,-


Nummer 3 | 14 Beste Dashcams 2018 test

3. AZDome M01P
Prijs: €59,-

De AZDome M01P is de goedkoopste dashcam in deze lijst. Het is een uitstekend instapmodel dashcam met een eenvoudig te bedienen menu en uitstekende specificaties. Hij filmt met scherpe 1080p resolutie in 30fps en de beelden zijn te bekijken op het kraakheldere 3.0 inch LCD scherm. Hij heeft een grote kijkhoek van 170 graden en een parkeerstand om de auto te beveiligen. Daarnaast heeft hij een ingebouwde G-sensor die trillingen registreert.

De opgegeven maximum opslagcapaciteit van de AZDome M01P is 32gb, maar de camera is getest met MicroSD kaarten van 64gb en zelfs 128gb en ook daarmee werkt de camera prima. Hij is daarmee de enige dashcam in deze lijst die MicroSD kaarten groter dan 64gb ondersteunt. Een ander groot voordeel is dat een Nederlandstalig menu heeft, ook daarmee is hij uniek in deze lijst.

Verkrijgbaar bij:
Allcam.nl: €59,-
Bol.com: €59,-
Dashcamdeal: €59,-


Nummer vier | 14 Beste Dashcams 2018 test

4. Mini 0906s
Prijs: €109,-

De Mini 0906s is de opvolger van de Mini 0806s, die stond vorig jaar op nummer één in deze lijst. De nieuwe 0906s heeft als toevoeging een Bluetooth SOS knop, handig op opnames beveiligd op te slaan. Hij heeft geen Wifi maar wel super beeldkwaliteit en de mogelijkheid om een CPL filter te plaatsen. Bovendien is hij erg compact waardoor hij nauwelijks opvalt in de auto. Hij wordt gemonteerd met een stevige houder met sticker bevestiging.
De Mini 0806s ondersteunt MicroSD kaarten tot 128gb en heeft de GPS ingebouwd in de houder. Daarnaast heeft hij een compact 1.5 inch LCD scherm en een parkeerstand. Ook handig aan de Mini 0806s is dat hij 180˚ kan worden gedraaid zodat hij op elke gewenste plek kan worden gemonteerd.

De Mini 0906s is er met de Mini 0906 vanaf €149,- ook als 2CH camera (nummer 2 in deze lijst).

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €109,-
Bol.com: €109,-
Dashcamdeal: €109,-


Nummer vijf | 14 Beste Dashcams 2018 test

5. Qvia AR790 WD 2CH
Prijs: €249,-

Qvia is een relatief nieuw merk van dezelfde Zuid Koreaanse fabrikant als LUKAS. Waar LUKAS zich vooral focust op de high-end markt met LCD schermen focust Qvia zich vooral slimmer design tegen een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Deze AR790 WD 2CH is daar een perfect voorbeeld van. Hij is uitgerust met werkelijk alle mogelijke functies zoals Wifi, GPS, Parkeermodus, G-sensor, ADAS én de ondersteuning van 256gb MicroSD kaarten. Tegen een prijs van €259,- laat hij de concurrentie hiermee ver achter zich. Hij wordt bovendien standaard geleverd met een 16gb MicroSD kaart, een continue voeding én een sigarettenvoeding. Doordat hij geen LCD scherm heeft is hij zeer compact en past hij achter vrijwel elke binnenspiegel. Hij heeft tevens een low-voltage cut-off systeem waardoor hij merkt wanneer de accu van de auto dreigt leeg te raken en schakelt zichzelf in dat geval automatisch uit. De Qvia AR790 WD is er ook in een 1CH variant zónder achtercamera.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €249,-
Bol.com: €249,-
Dashcamdeal: €249,-
LukasHD: £329,99


Nummer 6 | 14 Beste Dashcams 2018 test

6. AZDome GS63H Dual
Prijs: €119,-

De 2CH van de AZDome GS63H pakt de vijfde plek in deze lijst. Dit in feite de 2CH versie van de nummer één uit de lijst. Door de extra achtercamera kan met deze GS63H zowel vóór als achter de camera worden opgenomen. In combinatie met de overige functies van deze dashcam is het één van de meest veelzijdige dashcams in deze prijscategorie.

De achtercamera is uitgerust met vier High-Brightness LED’s. Indien de extra meegeleverde bekabeling wordt aangesloten aan het achteruitrijd licht van de auto gaan de LED’s branden zodra de auto in zijn achteruit wordt gezet. Bovendien komt dan de achtercamera volledig in beeld, ideaal om hem dus te gebruiken als achteruitrijd camera.

De specificaties zijn verder hetzelfde als die van de GS63H 1CH. Let erop dat de achtercamera in VGA kwaliteit filmt, dit is een stuk minder dan bij bijvoorbeeld de achtercamera van de Mini 0906 (nr. 4) die in 1080p kwaliteit filmt. Het kan hierdoor voorkomen dat kentekenplaten niet altijd even goed zichtbaar zijn, met name bij minder licht.

Let op: Net als voor de normale GS63H geldt; Let er bij ontvangst goed op dat de originele AZDome GS63H Dual is geleverd (te herkennen aan blauw-witte doos). Er zijn namelijk ook ‘merkloze’ GS63H dashcams in omloop die als AZDome camera’s worden weergegeven. Deze worden geleverd in andere doos (vaak geel-grijs) met andere firmware, accessoires en zónder Nederlandstalig menu.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €119,-
Bol.com: €129,-
Dashcamdeal: €129,-


Nummer zeven | 14 Beste Dashcams 2018 test

7. Dashcam Y900
Prijs: €89,-

De Dashcam Y900 is één van de goedkopere 2CH dashcams uit de lijst. Hij moet het dan ook doen zónder GPS en Wifi. Hij heeft daarvoor in de plaats wel een groot 4.0 inch scherm (wat we normaal pas zien bij camera’s vanaf ongeveer €300,-). De Dashcam Y900 heeft een Novatek chip en 4.0MP sensor met een 170˚ kijkhoek waardoor de beeldkwaliteit van de voorste camera uitstekend is. Het beeld van de achterste camera is met VGA resolutie wat minder, maar in de praktijk zul je deze voornamelijk gebruiken als achteruitrijd camera. Daar is de Dashcam Y900 door het grote scherm namelijk uitermate geschikt voor. De achtercamera heeft bovendien 4 high-brightness LED’s die na aansluiting op het achteruitrijd licht gaan branden als je de auto in zijn achteruit zet. De dashcam heeft ook een parkeerstand en ingebouwde G-sensor. Hij ondersteunt MicroSD kaarten tot 32gb, wat wel wat minder is dan bij veel andere dashcams.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €89,-
Bol.com: €89,-
Dashcamdeal: €89,-


Nummer acht | 14 Beste Dashcams 2018 test

8. LUKAS LK-9370 WD
Prijs: €329,-

LUKAS is al jarenlang één van de beste dashcam producenten en de LK-9370 WD is het laatste en populairste model. De LK-9370 WD is niet alleen kwalitatief zeer hoogwaardig, het is tevens één van de meeste complete dashcams van dit moment.
De LUKAS LK-9370 WD is een 2CH dashcam met Wifi, een 3.5″ Touchscreen LCD scherm, 2x 1080p resolutie met SONY IMX322 sensoren, ingebouwde GPS, G-sensor, Motion detection en 512gb (!) totale opslagcapaciteit.
Naast deze indrukwekkende specificaties is ook het gebruiksgemak van deze dashcam opmerkelijk. Het touchscreen scherm laat zich eenvoudig bedienen, evenals de Wifi functie via de LUKAS App. De beelden, overigens van haarscherpe kwaliteit, zijn dus eenvoudig te bekijken en te delen. Ander positief punt is het feit dat LUKAS continue bezig is de software te ontwikkelen. Zo zijn ze een samenwerking met Samsung en Verizon gestart om het via OBD2 mogelijk te maken vanuit overal ter wereld toegang tot de auto te krijgen en informatie in te zien.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €329,-
Boardcamera: €329,-
Bol.com: €329,-
Dashcams4u: €349,-
Prodash: €349,-


Nummer negen | 14 Beste Dashcams 2018 test

9. Qvia QR790 WD 2CH 16gb
Prijs: €289,-

De Qvia QR790 WD 2CH is de nieuwste camera van Qvia en verdient direct een plek in deze top 14. De dashcam is uitgerust met de beste functies, zoals de SONY Starvis beeldsensors in beide camera’s. Hiermee filmt de camera met QuadHD (1440p). De ingebouwde Wifi en GPS, samen met de uitstekende software ondersteuning van het Zuid-Koreaanse Qvia en de regelmatige firmware updates, maakt deze QR790 WD één van de beste dashcams van het moment.

De beeldkwaliteit van de QR790 WD is met name in het donker buitengewoon goed. Het plezier van de QR790 wordt vergroot doordat een 16gb MicroSD kaart én continue voeding (naast de sigarettenvoeding) standaard worden meegeleverd. Met de continue voeding aangesloten wordt de automatische parkeerstand van Qvia geactiveerd, iets wat op dit moment nog weinig andere dashcams ondersteunen. De dashcam ondersteunt MicroSD kaarten tot 256gb.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €289,-
Bol.com: €289,-
Dashcamdeal: €289,-


Nummer tien | 14 Beste Dashcams 2018 test

10. Qvia R975 WD
Prijs: €399,-

De duurste camera uit de lijst, en puur gekeken naar de specificaties eigenlijk ook wel de beste. Beter is er op dit moment namelijk niet verkrijgbaar. Hij heeft een 4.0 inch touchscreen LCD scherm, Wifi, GPS, G-sensor, Parkeerstand en heeft twee camera’s met een SONY Exmor R sensor. Alsof dat nog niet genoeg is ondersteunt de Qvia R975 WD zowel Micro- als normale SD kaarten van elk 512gb. De Emergency opnames worden op de MicroSD kaart opgeslagen, alle andere opnames op de normale SD kaart. Een andere handige functie op deze dashcam is de time lapse parkeerfunctie. Hierbij wordt in de parkeerstand elke seconde een foto gemaakt die later versneld kunnen worden afgespeeld. Hierdoor kan tot wel 20x langer worden gefilmd voordat de kaart vol is. Standaard wordt hij net als de andere Qvia en LUKAS modellen geleverd met een continue voeding, sigarettenvoeding en 16gb SD kaart (en 8gb MicroSD kaart).

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €399,-
Bol.com: €399,-


Nummer elf | 14 Beste Dashcams 2018 test

11. Viofo A119S V2
Prijs: €89,-

Viofo is een Chinees dashcam merk dat al meerdere jaren zeer hoogwaardige dashcams op de markt brengt. De Viofo A119S V2 is het laatste model en gezien de specificaties zeer veelbelovend. Uitgerust met een Sony CMOS sensor is de beeldkwaliteit vooral in het donker er goed. Hij kan bovendien worden uitgebreid met een GPS module en CPL filter. Door het handige design valt deze A119S nauwelijks op in de auto. De lens is bovendien verticaal draaibaar zodat hij in elke auto past. MicroSD kaarten ondersteunt hij tot 128gb.

De Viofo A119S V2 heeft ook een ‘kleiner broertje’, de Viofo A119 V2. Eigenlijk is alleen de beeldsensor veranderd én is de lens van de ‘s’-versie niet meer horizontaal draaibaar. De beeldkwaliteit van de A119S is vooral in het donker wel iets beter.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €89,-
Dashcamdeal: €89,-


Nummer twaalf | 14 Beste Dashcams 2018 test

12. Dashcam GS65H Taxi
Prijs: €129,-

Een gloednieuwe dashcam sinds 2018 die vooral onder de taxichauffeurs weleens razend populair zou kunnen worden. Door het handige design is deze Dashcam GS65H Taxi uitgerust met twee camera’s in één dashcam. De tweede camera filmt de binnenkant van de auto en is daardoor ideaal als beveiligingscamera voor taxichauffeurs. Bovendien is de tweede camera uitgerust met 4 infrarood LED’s waardoor ook de opnames in het donker erg goed zijn.
De GS65H Taxi heeft een GPS module ingebouwd maar moet het wel doen zonder Wifi. Hij heeft echter wel een handig 2.4 inch LCD scherm waarop de opnames zichtbaar zijn en het menu kan worden bediend. Hij filmt met 1080p + 720p en ondersteunt MicroSD kaarten tot 64gb. De achtercamera is 80 graden verticaal draaibaar zodat hij in vrijwel elke auto past.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €129,-
Bol.com: €129,-
Dashcamdeal: €129,-


Nummer dertien | 14 Beste Dashcams 2018 test

13. Dashcam G30B
Prijs: €59,-

Deze handige Dashcam G30B is een mooi instapmodel dashcam voor een redelijke prijs. Hij heeft zes infrarood LED’s aan de voorkant die op korte afstand de beeldkwaliteit in het donker erg bevorderen. Door de extra achtercamera kan ook achter de auto worden opgenomen. Met 32gb is de opslagcapaciteit niet fantastisch maar door de loop recording kan wel gewoon worden doorgegaan met filmen zodra de SD kaart vol is.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €59,-
Bol.com: €59,-


Nummer veertien | 14 Beste Dashcams 2018 test

14. Viofo A129 Duo GPS
Prijs: €149,-

Viofo is een merk dat we al een tijd kennen en al jarenlang kwalitatief goede dashcams produceert. De Viofo A119 en A119s zijn hier twee goede voorbeelden van. In juli van 2018 heeft Viofo een 2CH versie gelanceerd, de Viofo A129 Duo GPS.
Onze eerste indruk van deze camera is zó goed dat we hebben besloten hem op te nemen in deze lijst. De kwaliteit voelt aan zoals we die gewend zijn van Viofo en in de doos wordt tal van handige accessoires meegeleverd om de installatie zo eenvoudig mogelijk te maken (zoals een handige ‘trimmer’ om de kabels handig achter de bekleding weg te werken). Ook de specificaties van de A129 Duo GPS liegen er niet om: SONY Starvis beeldsensors (1080p) in beide camera’s, GPS standaard meegeleverd en Dual Band (= snelle) Wifi ingebouwd. Daarnaast ondersteunt de camera MicroSD kaarten tot 256gb en is er zoals bij de meeste dashcams van Viofo de mogelijkheid om een CPL filter te plaatsen.

Verkrijgbaar bij:
Allcam: €149,-
Bol.com: €149,-
Dashcamdeal: €149,-
Amazon: $169,90 (Exclusief $50,68 invoerrechten en verzendkosten)

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box