Terug

10 Beste Dashcams van 2016

10 Beste Dashcams van 2016

Een steeds groter wordende bron van entertainment op internet en TV, maar óók een stukje electronica dat het oplossen van verzekeringskwesties of ergere verkeersongevallen een stuk eenvoudiger (en eerlijker) kan maken. Steeds meer mensen gebruiken een dashcam tijdens het auto- en/of motorrijden. Waarschijnlijk niet in de hoop een nieuwe Vlog sensatie op Youtube te worden, maar wél om in het geval van een aanrijding (of erger) niet afhankelijk te zijn van subjectieve getuigen of onbetrouwbare politierapporten om eventuele schade vergoed te krijgen.

Natuurlijk is deze trend ook de gevestigde electronica bedrijven niet onopgemerkt gebleven. Zij zijn elk op hun eigen manier ingesprongen op de trend. Sommigen zijn snel hun eigen modellen gaan ontwikkelen, anderen hebben simpelweg op bestaande modellen hun eigen logootje geplakt en verkocht onder eigen naam. Dit laatste heeft als gevolg dat er nu veel vergelijkbare modellen onder andere namen (en zelfs prijzen) worden verkocht en dat maakt het kiezen voor een nieuwe dashcam uiteraard niet eenvoudiger.

In deze ‘Beste Dashcam top 10 van 2016’ hebben we de tien beste dashcams van dit jaar uitgelicht. De Top 10 beste dashcams is gebaseerd op prijs-kwaliteit verhouding, consumentenbeoordelingen en deels eigen gebruikservaring.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer één

1. LUKAS LK-9370 WD
Prijs: €3
69,-

LUKAS is al jarenlang één van de beste dashcam producenten en de LK-9370 WD is het nieuwste (en beste) model. De LK-9370 WD is niet alleen kwalitatief zeer hoogwaardig, het is tevens één van de meeste complete dashcam van dit moment.
De LUKAS LK-9370 WD is een 2CH dashcam met Wifi, een 3.5″ Touchscreen LCD scherm, 2x 1080p resolutie met SONY IMX322 sensoren, ingebouwde GPS, G-sensor, Motion detection en 512gb (!) totale opslagcapaciteit.
Naast deze indrukwekkende specificaties is ook het gebruiksgemak van deze dashcam opmerkelijk. Het touchscreen scherm laat zich eenvoudig bedienen, evenals de Wifi functie via de LUKAS App. De beelden, overigens van haarscherpe kwaliteit, zijn dus eenvoudig te bekijken en te delen. Ander positief punt is het feit dat LUKAS continue bezig is de software te ontwikkelen. Zo zijn ze een samenwerking met Samsung en Verizon gestart om het via OBD2 mogelijk te maken vanuit overal ter wereld toegang tot de auto te krijgen en informatie in te zien.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer twee

2. Dashcam GS90A
Prijs: €119

Deze topper kan bij de beste drie niet ontbreken. De GS90A is één van de meest verkochte modellen en gekeken naar de prijs/kwaliteit verhouding misschien wel de slimste keuze. Het model is al wat ouder maar was destijds de eerste dashcam met een 1296p resolutie.
De GS90A is uitgerust met een 2.7 inch LCD scherm, 1296p resolutie, externe GPS module, ingebouwde G-sensor en Motion detection en een opslagcapaciteit van 64gb.
De Dashcam GS90A maakt gebruik van de zeer betrouwbare en hoogwaardige Ambarella A7LA50 chip in combinatie met een 4MP sensor. Voor een relatief goedkope camera is de beeldkwaliteit daardoor buitengewoon goed te noemen. Ander opmerkelijk kenmerk is de groothoeklens van 170˚ waardoor een zeer groot gedeelte rondom de camera zichtbaar is.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer drie

3. Mini 0806
Prijs: €125,-

De Mini 0806 is de opvolger van een zeer succesvolle reeks Mini dashcams (Mini 0801, 0803 en 0805). Een terechte nummer drie, want wát een staat van dienst heeft dit kleine cameraatje. Zijn introductie in eind 2015 begon wat moeizaam door aanhoudende software- en hardware problemen. Inmiddels zijn we zo’n 6 ‘batches’ verder en zijn alle kinderziektes compleet verholpen.
De Mini 0806 heeft een 1.5 inch LCD scherm, 1296p resolutie, ingebouwde (in de houder) GPS module, G-sensor en Motion detection. Daarnaast heeft hij ruimte voor twéé MicroSD kaarten van elk maximaal 128gb en is er de mogelijkheid om een CPL filter te gebruiken.
De Mini 0806 is qua specificaties en prijs vrijwel identiek aan bovenstaande GS90A. Het grootste verschil zit ‘m in de ophanging, die werkt bij de Mini 0806 met een sticker en bij de Dashcam GS90A met een zuignap. Inmiddels is er een nieuwe Mini 0903 NanoQ op de markt gekomen, echter heeft deze afgezien van de Wifi functionaliteit minder goede specificaties dan deze Mini 0806.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer vier

4. Koonlung K1S
Prijs: €249,-

Koonlung is een bedrijf dat al sinds 2003 dashcams ontwikkeld en dus weet waar het mee bezig is. De camera’s worden gemaakt in China, maar laat dat je niet afschrikken. De kwaliteit van de Koonlung dashcams, met name die van de K1S, is van een kwaliteit die we nauwelijks eerder hebben gezien. De gebruikte materialen voelen zeer degelijk aan en ook de accessoires bij de K1S zijn van erg hoge kwaliteit.
De K1S is zó ontworpen dat hij volledig kan worden weggewerkt in de auto. De hoofdmodule (met hierop een 2.7 inch LCD scherm en uitneembare 1100mAh batterij) wordt verbonden met twee 1080p superkleine camera’s. Deze kunnen onopvallend op de voor- en achterruit worden gemonteerd. Daarnaast heeft de K1S een externe GPS module, ingebouwde G-sensor en Motion detection en ondersteunt hij MicroSD kaarten tot 64gb.
Ondanks de zeer goede specificaties en de hoogwaardige kwaliteit kan het bij de installatie een beetje een mengelmoes van kabels worden. Mocht je net zoveel plezier beleven aan het installeren van de dashcam als het gebruiken ervan, óf bereid zijn de installatie uit te besteden dan is de Koonlung K1S één van de betere opties.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer vijf

5. Dashcam DAB201
Prijs: €149,-

In feite de opvolger van de Dashcam GS90A (nr. 2). De Dashcam DAB201 is de eerste dashcam met een 1440p resolutie. Deze camera is pas sinds enkele maanden verkrijgbaar maar de recensies zijn nu al erg positief en de verwachtingen des te meer. Hij heeft een zeer degelijke aluminium behuizing en de beelden zijn zoals je kunt verwachten van een camera met een 1440p resolutie uitermate scherp en helder.
De specificaties zijn, afgezien van gebruikte camera, vrijwel gelijk aan die van zijn voorganger (why change a winning team?). Een 2.7 inch LCD scherm, externe GPS antenne, ingebouwde G-sensor en Motion detection en 64gb MicroSD ondersteuning.
We verwachten van deze DAB201 nog veel te zullen horen, wat ons betreft dus een waardige nummer 5!

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer zes

6. LUKAS LK-7900 Ara
Prijs: €229,-

De tweede LUKAS camera in het lijstje (en ook de laatste). De LK-7900 Ara is de opvolger van de LK-7900 Ace, voorheen de meeste succesvolle 1CH dashcam van LUKAS. Zoals bij de nummer één al besproken heeft LUKAS een zeer uitgebreide reeks modellen, deze LK-7900 Ara is de beste 1CH dashcam uit deze reeks.
Wat als eerste opvalt bij de LK-7900 Ara is het ontbreken van een LCD scherm, hetgeen we overigens bij meerdere modellen van LUKAS (en trouwens ook andere merken) zien. Wél is er een zogenaamd 7-segment display aanwezig, in feite het soort display van een wekkerradio. Bovendien vertelt een vriendelijke vrouwenstem wat de camera aan het doen is.
Wanneer je er over nadenkt is het hebben van een LCD scherm in een dashcam ook een overbodige luxe. De camera hangt immers 99% van de tijd op een vaste positie in de auto. Maar toch, het blijft een ‘gadget’ en bij dit model zul je het zonder schermpje moeten doen. De camera compenseert dit gemis echter door het gebruik van zeer hoogwaardige materialen waardoor de camera onder andere in staat is bij heftige temperaturen te filmen; -20˚C tot +80˚C.
Dan kort wat specificaties: 1080p met 2.4M Sony sensor, ingebouwde GPS, G-sensor en Motion detection en SD kaarten tot 256gb.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer zeven

7. Mio MiVue 658 Wifi Touch
Prijs: €199,-

Mio is bij velen al jaren bekend als hoogwaardige productent van navigatiesystemen. Sinds enkele jaren zijn ze zich gaan verdiepen in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van interessante dashcam modellen. Leuke hierbij is dat ze hun kennis over navigeren hebben geprobeerd toe te passen op de dashcams, hierdoor hebben veel van hun modellen de mogelijkheid flitslocaties te downloaden en toe te voegen. Daarnaast kunnen de dashcams vaak snelheidswaarschuwingen geven, mocht je daar behoefte aan hebben.
De MiVue 658 Wifi Touch is een erg complete dashcam met 1080p resolutie, Wifi en een handig 2.7 inch LCD touchscreen waarop het menu eenvoudig te bedienen is en de (live) beelden goed te bekijken. GPS is bij deze camera ingebouwd, evenals de G-sensor en de Motion detection.
De MiVue 658 Wifi Touch is wat wij noemen een typische ‘consumenten dashcam’, waarmee we bedoelen het er van de buitenkant en qua specificaties erg veelbelovend uitziet. Als we echter wat nauwkeuriger gaan kijken naar gebruikte materialen en beeldkwaliteit moeten we tot de conclusie komen dat er op enkele gebieden wel wat concessies zijn gedaan om de kosten te drukken. Desalniettemin is deze MiVue 658 Wifi Touch prijstechnisch een zeer interessante optie voor iedereen die ‘van alles wat’ wil hebben en minder waarde hecht aan het hebben van de aller scherpste beelden.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer acht

8. Koonlung C81
Prijs: €149,-

Oók een tweede notitie voor Koonlung in deze lijst. De C81 is bij Koonlung de beste 1CH variant en als je kijkt naar de specificaties is dat geen verrassing. Ook voor dit model is gebruik gemaakt van de beste materialen en dat voel je meteen wanneer je de C81 in je handen hebt. Hij voelt erg degelijk aan en is wat zwaarder dan de meeste andere dashcams van deze afmetingen. Dit laatste komt waarschijnlijk door de ingebouwde 700mAh accu, iets wat we bij weinig andere dashcam zien (vaak wordt gebruik gemaakt van een Super capacitor batterij die slechts enkele minuten stroom leveren).
De Koonlung C81 filmt met 1296p resolutie, heeft GPS ingebouwd en is tevens uitgerust met een G-sensor en Motion detection. Het LCD scherm is 2.4 inch en de kijkhoek van de camera 160˚.
Deze C81 is dus een dashcam die zich goed kan meten met de hoogst genoteerden. Door zijn iets hogere prijs moet hij het echter doen met een achtste notering, waarmee we overigens niet impliceren dat hij het extra geld niet waard is.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer negen

9. BlackVue DR650GW-2CH
Prijs: €349

BlackVue is één van de grotere Zuid-Koreaanse dashcam producten. De BlackVue DR650GW-2CH is al enkele jaren een vast gegeven in mooie lijn van BlackVue. Deze 2CH dashcam valt vooral op door zijn zeer strakke design, gebruiksgemak en zware kwaliteit. De voorste camera filmt met 1080p resolutie, de achterste moet het doen met 720p. Deze DR650GW-2CH is uitgerust met Wifi, ingebouwde GPS, G-sensor en Motion detection. De camera is uit te breiden met een MicroSD kaart tot 64gb (of je bestelt de dashcam in de 64gb versie).
Sinds kort is er een nieuwere versie van dit model beschikbaar; de BlackVue DR650S-2CH. Naast enkele praktische updates geeft dit model de mogelijkheid om de camera te verbinden met de nieuwe Cloud service van BlackVue. Hierdoor heeft de camera enkele zeer interessante nieuwe functies, zoals het Live inloggen vanuit een ‘remote location’, Video back-up, GPS tracking en het communiceren met de bestuurder. Afgezien van het feit dat de Cloud service niet gratis is lijkt de functie in eerste instantie vooral geschikt voor grotere (transport) bedrijven die bijvoorbeeld hun voertuigen willen volgen. Desondanks is het een goede ontwikkeling waarover we ongetwijfeld snel meer gaan horen.
Update: Voor €20,- extra is de DR650GW-2CH is er nu ook met IR LED’s in de achter camera.

Top 10 beste Dashcams 2016: nummer tien

10. Dashcam AT300
Prijs: €39,-

De laatste en tevens goedkoopste notitie in deze lijst is de Dashcam At300. Eerlijk is eerlijk, hij krijgt deze plek om de goedkopere dashcams ook een kansje te geven. De Dashcam AT300 is een goed voorbeeld van het feit dat een goedkope dashcam ook prima kan functioneren. Uiteraard krijg je voor €39,- geen aluminium body of de meest scherpe beelden, laat staan GPS. Je krijgt wel een prima dashcam met alle nodige accessoires (behalve een SD kaart) om hem eenvoudig in de auto te monteren en meteen te kunnen filmen.
Deze AT300 heeft een 2.5 inch LCD scherm en filmt met 1080p (de kwaliteit is wat minder), hij heeft een ingebouwde G-sensor en zelfs motion detection. Daarnaast heeft de AT300 een handige ‘SOS knop’ waarmee je handmatig een ‘emergency recording’ kunt starten. Hij ondersteunt MicroSD kaarten tot 32gb. De kijkhoek van de lens is 120˚, dat is door de wat mindere beeldkwaliteit in dit geval een voordeel (bij grotere kijkhoeken wordt het beeld bij de randen verstoord).
De Dashcam AT300 is wat ons betreft één van de betere budget dashcams op de markt. Om verwarring te voorkomen, hij vertoont zich in meerdere gedaantes. Zo is de Salora CDC1300 in feite de dezelfde camera (afgezien van een wat andere lens en daardoor andere kijkhoek).

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box